Tel: +40.757.228.760 Email: office[at]entrecon.ro

Blog

/
31ian.2014

Cum scurtam durata unei cesiuni de parti sociale?

  • By AndreiE
  • 10 Etichete
  • 0 Comments

Cand vine vorba de schimbarea asociatilor unei societati comerciale, lucrarea de cesiune parti sociale consta in doua etape, prima avand si termen de opozitie de 30 de zile in cadrul Monitorului Oficial Romania dupa eliberarea Rezolutiei de la Registrul Comertului. Per total, o cesiune poate dura intre o luna si jumatate, maximum doua luni.

Pentru a fi mai eficienti, timpul se poate scurta prin majorarea capitalului social. Exemplu oferit: Intr-o societate comerciala cu doi asociati, o persoana din exterior devine al treilea asociat prin declaratie notariala de indeplinire a conditiilor de asociat si prin dovada efectuarii varsamantului social, document unde se va evidentia sintagma „MAJORARE CAPITAL SOCIAL AL S.C. XXXXX S.R.L.”. Dupa depunerea si inregistrarea tuturor documentelor necesare la Registrul Comertului, in 5 zile se elibereaza rezolutia prin care a treia persoana devine asociat in cadrul societatii, detinand un anumit procent din partile sociale.

Scopul noului asociat este sa detina in intregime societatea, astfel ca urmeaza o ultima etapa in care primii doi asociati ii vand toate partile sociale acestuia. Dupa intocmirea si inregistrarea documentatiei legale la Registru, in alte 5 zile noua rezolutie prin care a treia persoana devine asociat unic este eliberata.

Exemplul ilustreaza cum o cesiune totala de parti sociale dureaza mai putin de o luna prin majorare capital social, in loc de lucrarea traditionala in doua etape cu termen de opozitie. Aceasta varianta eficientizeaza timpul legat de vanzarea unei societati comerciale, fiind, de altfel, si singura varianta in care se poate prelua o firma cu datorii la stat.

COMMENTS

Lasă un răspuns