Tel: +40.757.228.760 Email: office[at]entrecon.ro

Blog

/
11dec.2014

Despre cercetarea disciplinara

 • By Blog Admin
 • 1 Etichete
 • 0 Comments

Ori de cate ori un angajat savarseste o abatere disciplinara, angajatorul are dreptul de a aplica sanctiuni disciplinare, sanctiuni care nu pot fi dispuse decat in urma efectuarii unei cercetari disciplinare prealabile.

Singura sanctiune care poate fi dispusa fara efectuarea cercetarii disciplinare pralabile este avertismentul scris.

Abaterile disciplinare sunt reprezentate de fapte savarstite cu vinovatie de catre salariati, prin care acestia incalca regulamentul intern, contractul individual de munca, normele legale sau contractul colectiv de munca aplicabil (daca este cazul).

Efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile presupune parcurgerea unor etape, si anume:

 1. strangerea probelor savarsirii abaterii, probe care pot consta in: referat intocmit de catre seful direct al salariatului in cauza, declaratii ale martorilor, etc.;

 2. constituirea unei comisii sau numirea unei persoane imputernicite de angajator in vederea realizarii cercetarii disciplinare;

 3. convocarea in scris a salariatului de catre angajator, precizandu-se obiectul, data, ora si locul intrevederii;

 4. cercetarea efectiva, care se va concretiza intr-un proces verbal;

 5. decizia de santionare emisa de angajator in forma scrisa.

In cadrul intalnirii in vederea efectuarii cercetarii disciplinare, angajatul are dreptul sa formuleze si sa sustina toate apararile in favoarea sa si sa ofere persoanei imputernicite sa relizeze cercetarea toate probele si motivatiile pe care le considera necesare.

Pe de alta parte, neprezentarea salariatului la convocarea facuta de catre angajator, fara a avea un motiv obiectiv, da dreptul acestuia din urma sa dispuna sanctionarea salariatului fara efectuarea cercetarii disciplinare prealabile.

Sanctiunile disciplinare care pot fi aplicate de angajator in cazul savarsirii de catre un salariat a unei abateri disciplinare sunt:

 • avertisment scris;

 • retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea, pentru cel mult 60 de zile;

 • reducerea salariului de baza pe o perioada de 1-3 luni cu 5-10%;

 • reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1-3 luni cu 5-10%;

 • desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.

Este de mentionat faptul ca, pentru aceeasi abatere disciplinara, nu se poate aplica decat o singura sanctiune, iar amenzile disciplinare sunt interzise.

COMMENTS